2018. nov 01.

Virágos jó kedv az elsősökkel

írta: AngLia.blog.hu
Virágos jó kedv az elsősökkel

Kedvenc iskolámba tértem vissza a tanév végére. Amikor a hatodikosokkal befejeztem a munkát, utána kerültem a középsuliba, majd onnan újra ide. Nagyon vártam, hogy visszatérhessek. Bár ezúttal az infant oldalon dolgoztam, azért nagyon jó volt újra látni az ismerős arcokat.

A megbízás ezúttal az első évfolyam munkájának segítése volt, kedden, szerdán és csütörtökön. Három osztály van itt is, de csak kettőben voltam. Mind a két tanító néni nagyon aranyos, kedves és közvetlen, az első pillanattól éreztem, hogy ismét nagyon jó lesz itt nekem. :)

Témánk mi más is lehetne, mint a gyönyörű virágok, kertek, a természet! Fantasztikus idő volt, június közepe, szépen sütött a nap, meleg volt, egyszerűen kötelezőnek érezte az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 20.

Érdekes pillanatok a nyolcadikosokkal

írta: AngLia.blog.hu
Érdekes pillanatok a nyolcadikosokkal

Ahogy már utaltam rá, nem töltöttem az itteni nyolcadikosokkal annyi időt, van azért néhány érdekesség, amiről be tudok számolni. 

 
secondary2.jpg

Ez nem az az osztály, nem is az az iskola. Csak kerestem egy képet, amin középiskolás gyerekek vannak. :)

 

Spanyol 

Most azért hoztam elsőként a spanyol órát, mert ez volt az, amit a legjobban vártam. Éppen az előző héten volt az Eurovíziós dalverseny, ahol az izraeli versenyző nyert. A verseny színhelye Portugália volt, mivel az előző év nyertese egy portugál fiatalember volt. Ne firtassuk most, hogy kinek mi a véleménye az elhangzott dalokról vagy előadókról, ezt csak azért írtam, mert ez adta a témát az első spanyol órának, amin a nyolcadikosokkal részt vettem. 

A tanár úr egy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 20.

Bepillantás a hetedik évfolyam életébe

írta: AngLia.blog.hu
Bepillantás a hetedik évfolyam életébe

Folytatom a hetedik évfolyamon szerzett élményeimet. A két csoportbontásos óra után most jöjjenek azok, ahol az egész osztály együtt dolgozott. 

 

F izika

A természetismeret ezen szakaszában a hetedikesek fizikát és földrajzot tanultak.  Fizikát egy fiatal, lelkes és lendületes tanár úr segítségével. Nagyon szerettem ezeket az órákat, mert amellett, hogy érdekessé tette a tanulnivalót, mindig mindenkivel kedves és segítőkész volt, és a fegyelmet is jól tartotta. 

Két dupla órájuk van ebből minden héten.  Mégse unalmas egyáltalán. Először az energiaforrásokról tanultak. Megemlítettünk többet is, majd amikor a szén került szóba, azt részletesebben is kitárgyaltuk. A "Hogyan lesz a szénből energia?" című kérdést ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 09.

Újra középiskolában

írta: AngLia.blog.hu
Újra középiskolában

Nagyon érdekes feladatot kaptam nem is olyan régen: egy középiskolában kellett dolgoznom. Titokban mindig is vágytam ilyesmire. Otthon hét évig tanítottam középsuliban, és szerettem volna megtudni, milyen is itt ez, hogyan épül tovább a rendszer. Kicsit azonban tartottam tőle, pont emiatt, hogy ismeretlen, és a diákok se kicsik már, de azért bíztam benne, hogy majd megbírkózunk egymással. :)

secondary.jpg

Végülis négy hetet töltöttem itt. Először csak egy hétnek indult, de négy lett belőle. Először úgy épült fel a hetem, hogy hétfőtől szerdáig a nyolcadikosokkal voltam, csütörtökön-pénteken pedig a hetedikesekkel. Két hét után ez változott. Akkor már csak csütörtökön két órát voltam nyolcadikban, az összes többit a hetedikesekkel ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 09.

Hajótöröttek, mozitulajdonosok és kiskocsiban utazó sünik

írta: AngLia.blog.hu
Hajótöröttek, mozitulajdonosok és kiskocsiban utazó sünik

Azaz, a kimaradt tárgyak: irodalom, matek és kreatív foglalkozás. :)

Irodalom

Minden nap van irodalom órájuk, ahogyan matek is. Ebből két napon csoportbontásban dolgoznak, mely csoportbontás a képességek szerint történik. Ezen a két napon a három hatodik osztálynak egyszerre vannak matek és irodalom órái, és mivel három csoport van, mindegyik elfoglalhatja az egyik tantermet. 

Amikor az irodalom órán volt csoportbontás, az igazából nem irodalom volt, legalábbis a mi csoportunknak nem az volt, hanem helyesírás. Több órán foglalkoztunk azzal, hogy mikor hová kell vessző, nagybetű és mikor milyen mondatvégi írásjel hiányzik. Arról is volt szó, hogy mikor kell az s elé, vagy épp utána aposztróf. 

Amikor pedig az egész osztály ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 02.

Francia, helyesírás, vallás, tesi, téma, természetismeret

írta: AngLia.blog.hu
Francia, helyesírás, vallás, tesi, téma, természetismeret

Mindig izgatottan vártam, hogy mi fog történni aznap. Minden órát alkalmam nyílt megfigyelni, s most elmondom, mit láttam. 

 

r   c   s

Kezdem a kedvenc délelőttömmel, a szerdával. Azt már említettem az előző bejegyzésben, hogy ekkor három részre oszlott a délelőtt, és a francia óra volt az első. Az első két héten az épületeket gyakoroltuk. Legelőször is egy dalocskát hallgattunk meg, ami arról szólt, hogy megy a kislány iskolába, s milyen épületek mellett halad el. Következett a kártyapárosító játék, tudod, amikor kettőt felfordítasz, s ha egyezik, felveszed, ha nem, visszarakod. Na ezt játszottuk épületek nevével és képével. Végül pedig saját várost kellett tervezniük, s az épületeket ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 23.

Öt hét a hatodik osztályban

írta: AngLia.blog.hu
Öt hét a hatodik osztályban

Második megbízatásom a munkaközvetítőnél az volt, hogy egy hatodikos kisfiút segítsek a tanulásban. Nem az anyanyelve az angol, nem is itt született, bár kicsi korától kezdve itt él. Most már jól érti és beszéli a nyelvet, de azért még akadnak nehézségei a tanulásban. Én azért kellek, hogy ezeket a nehézségeket együtt leküzdjük. Az jutott eszembe, talán mindjárt kezdhetnénk azzal, hogy mivel nekem se első nyelvem az angol, van is egy dolog, amiben hasonlítunk. 

Nagyon izgatottan vártam, mert hatodik osztályban még nem jártam. Eredetileg két hétről volt szó, de ebből aztán öt hét lett. A februári szünetről éppen visszatértünk aznap, amikor hívtak, s maradtam egészen a húsvéti szünetig. De ne szaladjunk ennyire előre, majd ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 20.

A kócsagok földjén

írta: AngLia.blog.hu
A kócsagok földjén

Mi ez a fura cím már megint? :) 

Időrendben a második évfolyam következik, amiben szintén volt részem, hiszen Ádi osztályával is sokat voltam. Most egy másik iskolában is volt lehetőségem megismerni az ottani másodikosokat. Nem voltam velük túl sokat, talán két-három napot, de azt leírom. 

S hogy a címre is magyarázatot adjak, ennek az iskolának a nevében benne van a kócsag szó. Nincsenek hasonló utcanevek, egyszerűen csak ez az iskola neve. Viszont itt a házak is madarakról vannak elnevezve. (A házakról az előző bejegyzésben írtam.) 

Ahogy a fűszerekről elnevezett osztályokban a három különböző nehézségi kategória fűszerességgel kapcsolatos, itt a sporttal. Ez annak köszönhető, hogy az iskola mellett egy sportközpont ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 14.

Fűszernövények

írta: AngLia.blog.hu
Fűszernövények

  fuszerek.jpg

Miképpen is kerül ilyen cím és kép egy tanítással kapcsolatos bejegyzés élére? Az iskolát, ahol a legtöbb időt elsősökkel töltöttem (természetesen Zozó osztályán kívül), a Majoranna (Marjoram) úton találjuk. Emellett a környéken rengeteg gyógy- és fűszernövényről elnevezett utca van. A másik oka pedig az, ami talán ennek köszönhető: az osztályokat is gyógy- és fűszernövényekről nevezték el. Van itt kakukkfű, babérlevél, zsálya, bazsalikom, kamilla, menta, még metélőhagyma is! Szerintem nagyon jópofa, egyedi dolog. Sehol máshol nem találkoztam ilyennel.

Az itt töltött idő alatt a Majoranna osztállyal dolgoztam, de néha a Levedula osztályban is. Ők az elsősök. A két tanító néni nagyon kedves és segítőkész, de ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 11.

Az iskola-előkészítő szakasz

írta: AngLia.blog.hu
Az iskola-előkészítő szakasz

welcome-to-reception.png

 

Vagyis, üdvözlünk az előkészítő osztályban! Amiről olvashattunk, láthattuk filmekben talán, de sosem tudtuk igazán, mi az.

A soron következő helyszín egy kisgyermek életében az előkészítő, vagyis "reception", ami minden esetben az iskolához tartozik már, és ide az öt évesek járnak. itt még csak két napot töltöttem, de az alapvető dolgokkal már megismerkedtem.

 

Napirend


Azt már régebben írtam, hogy a tanítási nap első része kilenctől fél 11-ig tart, attól függ, az iskola hogyan osztja fel a napot. Van, hogy ez két külön tanítási óra, van, hogy egy. Az előkészítősöknél ez úgy zajlik, hogy maximum fél óráig foglalkoznak egy dologgal, legyen az írás, számolás, bármi, utána a következő 20 perc szabadon ...

Tovább Szólj hozzá