2018. feb 07.

Készen vannak a védelmi és a zajkeltő eszközeink :)

írta: AngLia.blog.hu
Készen vannak a védelmi és a zajkeltő eszközeink :)

Február 5.

 

1. osztály

Pajzskészítés és "mesedélelőtt"

A mai nappal megint megváltozott a csengetési rend. Nem feltétlenül értem, hogy miért, hiszen már múlt héten is változott. Múlt héttől az iskolagyűlés délelőtt helyett három órakor van. Arra az volt a magyarázat, hogy így a délelőtti időszakban több idejük marad a tanulásra, amikor frissebbek a gyerekek. Érthető, el is fogadható. 

Eddig az első óra 10-ig tartott, volt egy 20 perces szünet, majd 10:20-tól 11:20-ig volt a második óra. Ezután volt az iskolagyűlés, szintén 20 perces, utána pedig még 25 perc maradt ebédszünetig. Így zajlott a délelőtt. Most az első óra 10:30-ig tart, azután van a 20 perces szünet. A második óra pedig ebédszünetig tart. A délután a múlt hetihez képest nem változott.

Az elsősökkel ma a pajzsokat fejeztük be. Néhányukkal már megcsináltam két hete, további négyen a múlt hét folyamán készítették el a sajátjukat, mostanra tíz emberke maradt. Szinte másodpercre pontosan befejezte mindenki csengetésre. Szuper, mindenki elkészült!

Most már - miután több nyírási, rajzolási- festési munkát megcsináltunk együtt, van arra is rálátásom, hogy ki milyen pontosan, vagy épp milyen gyorsan tud dolgozni, ki mennyire igényli a segítséget. Ki az, aki annak ellenére, hogy kicsit lassabb, bevallja, hogy nagyon szeret ilyeneket csinálni.. Ki az, akinek az ilyesmi "easy-peasy-lemon squeezy" ?(Hmmm... Fordítsuk úgy, egyszerű, mint a karikacsapás. :) Amúgy eszerint egyszerű, mint a citromfacsarás.) Ki az, aki fantáziadúsabb.. Aki, ha kap egy feladatot, máris jár az agya, hogy mit lehetne belőle kihozni, és ki az, aki csak megcsinálja, de igazából nem tesz hozzá semmit a maga kreativitásából... 

Ahogyan mindig, most is beszélgettünk közben. Legtöbbször az adott tevékenységről, hogy az adott dolgot milyenre szeretné majd. Van egy kisfiú, imád festeni, és nagyon szeretne otthon is, csak otthon nem lehet. Egy kislány elmesélte, hogy régen az anyukája sokat tanította a helyes ollóhasználatra. Most viszont már anyuka szerint jól tud nyírni, ezért már nem együtt nyírnak, csak ő egyedül. Most, a pajzsok kapcsán beszélgettünk a szuperhősökről, a tulajdonságaikról is. (Jól ki lettem okítva. :) ) Ám vannak olyanok is, amikor teljesen másról kezdenek el beszélni, mondjuk a testvéreikről: hány testvér van, ki hány éves, miket csinálnak. Főként a kisebbekről szoktak mesélni. Illetve, adja magát témának a hétvége, hiszen hétfőnként vagyok velük, és sokszor történnek érdekességek a hétvégén.

Amikor elkezdtük a pajzsokat, emlékszem, mindenki nagyon mesélős kedvében volt. Egyikük elújságolta, hogy voltak az unokatestvérééknél, másikuk Londonba ment a családdal, harmadik kapott egy karórát, szóval eseménydús hétvégéje volt mindenkinek. :)

Mint mondtam, egész délelőtt a pajzsokkal foglalkoztunk, és mire kicsengettek az ebészünetre, mindenki készen is lett. Múltkor nem tettem fel képet arról, milyeneket is csináltunk. Most sem a munkákat fotóztam, ez csak az alapötlet (Amerika Kapitány pajzsáról van szó), és mindenki kiválasztotta magának a színeket. 

pajzs.jpg

 

 

2. osztály

Esőbotok, harmadik felvonás

Múlt héten arról volt szó, hogy mást kezdünk már el, s az a pár gyerkőc, aki még nem dekorálta az esőbotokat, majd a tanító nénivel megcsinálja a hét folyamán. Azonban ezt nem sikerült megtenni, s így ez lett a mai műsorszám. Azt hittem, már csak kevesen vannak, de kiderült, hogy a fél osztály még hátravan. No, nem baj. 

Viszont az egyik sárga botra valahogy ráömlött a kék festék, így azt újra kellett festeni. Időközben visszakerültek a fültisztító pálcikák a tanító nénihez. Nem tudom, írtam-e múlt héten, hogy eredetileg azokkal terveztük a pöttyözést, de múltkor nem találtuk őket. Most viszont meglettek, s így ténylegesen kis pöttyöket tudtak festeni. Szépek is lettek, és mindenki el is készült, mire indulni kellett a gyűlésre. 

Miközben mi dekoráltunk, bent egy helyettes tanító bácsi volt az osztállyal, s környezetismeret órát tartottak. Az atlaszhasználatról volt szó, majd pedig arról beszélgettek, milyen állatok élnek Angliában. Főként a sünöket tanulmányozták, s a végén pedig plakátot rajzoltak, "Vigyázzunk a sünökre!" jelszóval. Nagyon aranyos munkák születtek. 

 

Iskolagyűlés

Az első délutáni gyűlés, amin részt vettem. Hú, hát egy kicsit már volt, már csak azért is, mert eddig mindig az elsősökkel mentem, most pedig már a másodikosokkal. A másik oldalról nézem az egészet. :) 

Az igazgatónő tartotta, ő most tartotta ezt harmadjára. Azt mondta, kellemes meglepetés neki, hogy annak ellenére, hogy délután van, amikor elvileg mindenki fáradtabb, most mindenki szépen bevonult, szépen ül és figyel. Tényleg így van. Már többször meg akartam jegyezni ennél a résznél, hogy a tanító nénik/ bácsik mennyire ügyelnek, hogy a gyerekek szép sorban, fegyelmezetten üljenek és odafigyeljenek. Nem is szokott lenni gond egyébként. Talán éppen ezért. 

Ma több oklevél is kijutott az "én osztályaimnak". A múlt hetet teljes, 100%-os részvétellel az elsősök nyerték, immár másodszor. Az előző héten is ők voltak a nyerők, akkor sem hiányzott egész héten senki, és most sem. Az iskola kabalája náluk marad tehát. 

Az oklevelek külön lettek kiosztva. Először magatartás szerint, azután matematika órai munka szerint, majd írás szerint. Egy másodikos kisfiú két oklevelet is szerzett, egyet a szép írásos munkáiért, másikat a jó magatartásért. Az osztályból egy kislány pedig kapott egy"matematikus" oklevelet. 

Az elsősökhöz is került egy matekos oklevél, méghozzá Zozónak, aki határtalan büszekeséggel fogott kezet az igazgatónővel, és állt ott a többiek között. Annyira édes volt, és annyira büszke voltam rá! :) 

Történt egy újítás is. Mostantól, akinek az előző héten volt a szülinapja, azok kiállnak előre, (a tanárok is!) s eléneklik nekik a Happy Birthday-t. Általános iskolában mi is köszöntöttük egymást, de az az osztályon belül volt. Jópofa dolog, szerintem, kedves gesztus.

 

Miután visszamentünk, csak pakolásztunk, rendet raktunk, és már jöttek is a szülők, vége lett a napnak. Holnap azonban megint jövök. Dolgom lesz a Nagyvárosban egy órakor, de bőven belefér, hogy délig maradjak. Volt már olyan nap, hogy csak a másodikosokkal dolgoztam, most csak az elsősökkel fogok. Úgy örülök, hogy holnap is itt lehetek, de komolyan! :) Szóval ne menj messzire, mindjárt jön a folytatás!

 

Köszönöm a mai figyelmet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá